Biserica Neagră din Braşov

Evenimente

Evenimente și Noutăti 

 

20 iulie 2017 - 18:00 CONCERT DE ORGĂ LA BISERICA NEAGRĂ DIN BRAȘOV


20 iulie 2017 - 18:00

CONCERT DE ORGĂ LA BISERICA NEAGRĂ DIN BRAȘOV 


Organist: POTYÓ ISTVÁN


PROGRAM


Georg RUZITSKA (1789-1869): 

• Prelude in C

• Fuga no. 2 in a-moll

• Prelude Pathetique

• Fuga no. 1 in C

• Fantasia in d

• Fuga no. 6 BACH

• Adagio mit sammt fugirtem Nachspiele nach Beethovens 27-tem Werke für die Orgel bearbeitet

     1. Adagio 2. Allegro

Durata: 30 min


Georg Ruzitska s-a născut în 1789 la Viena, frecventează școala Ordinului Piarist și devine adjunctul organistului la biserica Piaristă. Interesul deosebit pentru orgă s-a arătat timpuriu, el fiind un observator atent al activităţii lui Franz Volkert, regens chori al bisericii. În cadrul slujbelor festive a avut ocazia să cânte la orgă sub bagheta marelui J. Haydn. După absolvirea gimnaziului, la vârsta de 20 de ani îi este oferit postul de organist la Klosterneuburg, însă aflând din ziar despre o slujbă de profesor de muzică la familia Bánffy din Transilvania, se decide să înceapă o nouă viață pe meleagurile noastre. Din anul 1819 se dedică în totalitate activităţii muzicale la Cluj. Personalitatea sa marcantă şi profesionalismul său l-au impus în cercurile aristocraţiei clujene, iar din anul 1835 este ales director al Conservatorului. La 10 iunie 1849 a avut loc inaugurarea orgii bisericii piariste din Cluj, construită de Heinrich Anton Maywald (discipol al lui C. August Buchholz, constructorul instrumentului din Biserica Neagră), după planurile lui Ruzitska constituia cel mai modern instrument al oraşului.

Lucrările pentru orgă se pot structura în două grupuri. Primul fiind alcătuit din cele 6 fugi în tonalităţi diferite, care prezintă o progresie a dezvoltării muzicale şi a dificultăţii tehnice, secvenţele armonice fiind deosebit de interesante. La acestea se adăugă fuga nr. 7 în do minor ”zum Requiem”. În mod deosebit se evidenţiează fuga nr. 6 B-A-C-H, care prin tema sa muzicală aduce un omagiu marelui compozitor.

Cel de-al doilea cuplet al lucrărilor pentru orgă, datat 1847-1849 conține lucrări muzicale în genuri diferite: Fantazii, preludii, transcripții. Se impune o menţiune a transcripţiei pentru orgă a primei părţi din „Sonata lunii” de L. van Beethoven (op. 27 nr. 2), urmată de un postludiu fugat compus de Ruzitska, care preia elemente tematice din altă sonata beethoveniană (op. 27 nr. 1). Repertoriul pentru orgă compus de G. Ruzitska este parte integrantă a patrimoniului autohton de muzică veche.

Cd-ul cu Opere complete pentru orgă de GEORG RUZITSKA este disponibil la ieșire la prețul de 30 Ron.

 

<- Back to: Evenimente