Biserica Neagră din Braşov

Evenimente

Evenimente și Noutăti 

 

Acoperișul Bisericii Negre are o cruce nouă!

Ca parte a lucrărilor de renovare în curs de desfășurare, la acoperișul Bisericii Negre,  a fost reînnoit  si un mic detaliu esențial: crucea centrală de pe acoperiș. Vechea cruce provenea din secolul al 19-lea și era considerabil deteriorata datorita vechimii. Noua cruce este fabricată din tablă de cupru, are o înălțime de 3,5 metri și este o copie fidela a celei anterioare. La data de 11 noiembrie, vremea a fost favorabilă, astfel încât echipa secuiască  Cseresznyés Szilamér a putut monta elementele tubulare ale crucii, cu ajutorul schelei ce „plutea” pe creasta acoperișului.

Structura acoperișului Biserica Neagră este o capodoperă a epocii baroce. Acoperișul anterior era in stil gotic și a fost distrus în marele incendiu din 1689. Cea mai urgentă măsură inițiată după incendiu,  a fost refacerea acoperișului, astfel încât acesta a fost reconstruit in perioada 1689-1696. Ultimele  măsuri de conservare au fost făcute în anii 1970 și 1980, dar cu câțiva ani în urmă, comunitatea a constatat din nou deteriorări. După lucrările de conservare efectuate în 2014 pe latura sudică și de-a lungul turnului, anul acesta ne-am orientat atenția asupra marginii de nord-est a navei. Un căprior cu o lungime de 25 de metrii a fost înlocuit din trei părți și șipcile distorsionate și parțial  subdimensionate aferente, au fost înlocuite. La final se vor monta țigle noi si coama acoperișului va fi schimbată. Pentru a nu se deteriora  contrastul optic la monumentului, bucățile de țigla nouă vor fi montate în rânduri aleatorii cu cele vechi. Lemnul folosit, respectând tehnici vechi, a fost achiziționat încă din iarna trecută. Țigla a fost special comandată de anul trecut, în fabrici special alese.

Conform tradiției, un document a fost înglobat în cruce, care atestă montarea și motivele înlocuirii. Textul are următorul conținut:

 

Instalarea noii cruci, deasupra navei în timpul lucrărilor de reparații / restaurare, pe acoperișul Bisericii Negre.

Data: 11/21/2016

Durata lucrărilor de pe acoperiș: 2015-2025 (estimat)

Șefii de instituții: pastor Christian Plajer

Coordonarea lucrărilor: Richard Sterner

Coordonarea tehnică a proiectului: Arch Edmund Olsefszky, Ing Bodor Csaba, Ing Gotsman Mihaly, Ing Cătălin Albu.

Noua cruce a fost confecționată în atelierul lui László Bíró din Sf. Gheorghe.

Antreprenor a fost Cseresznyés Szilamér, iar montajul l-a făcut Prejmer György.

Durata lucrării: o săptămână.

Costul:  6500 Lei

 

Frank-Thomas Ziegler

Șef departament Biserica Neagra

<- Back to: Evenimente