Biserica Neagră din Braşov

Evenimente

Evenimente și Noutăti 

 

"CARE AU FOST BENEFICIILE REFORMEI PENTRU COPII?".

INAUGURARE ÎN BRAȘOV: SALA DE LECTURĂ ANIVERSARA - REFORMA

"Veți râde, Biblia!", a răspuns Bertolt Brecht, când a fost întrebat care consideră că este cea mai importantă carte editată în limba germană. 

Răspunsul lui spune multe. Biblia este o piesă fundamentală a istoriei intelectuale europene, căreia, nici măcar un epocal scriitor cu viziuni politice de stânga ca și Brecht, nu-i poate subjuga autoritatea. Biblia rămâne Cartea cărților, îndeosebi acolo unde se vorbește limba germană, pentru că Biblia lui Luther și Reforma au influențat deosebit de puternic atât credința, limba cât și idiomul, muzica și arta, politica și societatea.

Tuturor celor care doresc a întâlni patrimoniul viu al Reformei, le este pusă la dispoziție de către Parohia Brașov, o sală confortabilă de lectură. Biblioteca dispune de titluri interesante cu arome de ceai și cafea. Biblia însăși este reprezentată de un exemplar luteran original Wittenberg din anul 1560, pe care o puteți citi, trăind o întâlnire autentică cu Reforma.

Componentele principale ale micii biblioteci, sunt însă titlurile noi, tipărite cu ocazia aniversării Reformei. Oricine caută informații generale, va afla în mod eficient și simultan se va distra. ”Călătoria de la începuturi și până în prezent " (500 Jahre Protestantismus. Eine Reise von den Anfängen bis in die Gegenwart) a lui Katharina Kunters este strălucit ilustrată și este adecvată pentru tineri. 

Interesanta "Excursie în timpul lui Luther" (Reise in die Lutherzeit) a unuia dintre cei mai bine vânduți autori, Bruno Preisendörfer, dedică capitole individuale unor subiecte inedite precum "Ce este pâinea de un ban?", ”Situația mondială și dificultățile din Germania", "Raiul, Iadul, Cotidianul", "Cum sărbătoresc prinții, cum mănâncă țăranii și cum cinează cetățenii" sau "Decesul în stilul celor 95 de teze". Imaginea istoriei Reformei este lărgită prin clasicii din archiva Honterus, ca de exemplu "Istoria bisericii protestante din Transilvania" (Geschichte der evangelischen Kirche in Siebenbürgen) de Friedrich Teutsch.

Trecutul are însă sarcina de a ilumina prezentul. Nu are sens să ne întrebăm ce a fost, dacă nu ne întrebăm cum trecutul determina prezentul. Deci care este astăzi moștenirea "protestantă" care dorim să o lăsăm copiilor noștri? Cum dorim să o introducem într-o societate pluri - confesională, latent atee? Experiența a demonstrat că unul dintre răspunsurile care cad, de obicei, în această chestiune face referire la "Slănina evanghelică” - o glumă nemuritoare. Alții menționează ca dovezi, flirtând cu Max Weber, diligența și conștiinciozitatea "eticii lor protestante". Alții știu că valoarea mare pe care o acordăm educației astăzi, se datorează de asemenea, prieteniei dintre știință și protestantism. Haios, bine, bine – dar unde rămân adevăratele "credințe evanghelice", oare în credința în "justificare prin credință"? Cât de mult ne dorim să transmitem aceste idei următoarei generații? Și o întrebare delicată: Școlile protestante și clasele de confirmare ar trebui sa mai deservească acestui scop?

Prin urmare, am pregătit și lecturi, care se ocupă tocmai de problemele evanghelismului prezent: "Reforma - 95 cele mai importante întrebări" (Reformation - die 95 wichtigsten Fragen) de Johann H. Claussen. Autorul întreabă de exemplu "Care au fost beneficiile femeilor în urma Reformei?" (Întrebarea 85), "Care au fost beneficiile copiilor în urma Reformei?" (Întrebarea 86), "Ce părere ar trebui să avem astăzi despre Luther și Reforma?” (Întrebarea 93) și "M-aș mai descrie astăzi ca "protestant"?” (Întrebarea 95).

Astfel, sala noastră de lectură nu este doar un loc fizic, ci, de asemenea, un spațiu pentru meditație. Cine-l vizitează în compania autorilor se va regăsi pe sine. Astfel, mozaicul colorat ce a sădit Reforma în ființa noastră cu fiecare generație începe sa lumineze. Poate această iluminare ne va ajuta în a crea viitorul.

Frank-Thomas Ziegler
Șef birou Biserica Neagră

Programul și locația Sălii de lectură:
Biserica Evanghelica C.A. din Romania – Parohia Brasov
Curtea Johannes Honterus 2
500025 Brasov
Tel:. 0040- (0) 268-511824
E-mail: info@biserica-neagra.ro
Luni-Vineri 
 08:00 - 11:30 
 12:30 - 15:00

<- Back to: Evenimente