Biserica Neagră din Braşov

Construcţie

Biserica Neagră este o biserică-hală în stil gotic târziu, fiind formată din cor, naos şi turn. Lungimea totală a construcţiei este de 89 m din care 31 m sunt reprezentaţi de cor, 42 m de naos şi 16 m de baza turnului.

Corul se încheie printr-o secţiune de nouă laturi a unui hexadecagon. Trei perechi de coloane îl împart în trei nave de înălţime egală. Pe latura sudică se află o intrare mică, destinată iniţial preoţior, iar pe latura nordică a corului se găseşte sacristia. Exteriorul corului este susţinut de 15 contraforturi, pe fiecare dintre ele fiind ridicată câte o statuetă sub un baldachin. Contraforturile sunt prevăzute cu fiale în partea superioară.

Naosul este format din trei nave de înălţime egală şi este împărţit de cele cinci perechi de coloane în şase travee. În navele laterale, la aproximativ jumătatea înălţimii acestora, se găsesc galeriile, iar pe latura vestică, galeria orgii. Naosul are patru portale, iar cel sudic conduce mai întâi într-un vestibul.

Din cele două turnuri ale planului iniţial a fost ridicat doar cel sudic până la o înălţime de 44 m, iar cupola sa se ridică la 65 m pe braţul transversal al crucii. Deasupra balconului, pe latura sudică a turnului, respectiv pe cea vestică, se află cadranele ceasului din turn. Portalul principal al bisericii se află pe latura sudică şi este îmbogăţit cu sculpturi ornamentale.

Zidurile exterioare şi vârfurile bolţilor au 21 m înălţime. Coama acoperişului aparţinând naosului se ridică la 42 m, iar cel al corului la aproximativ 38 m. 

Sectiune a Bisericii Negre

Lăţimea interioară a corului este de 16,5 m, cea a naosului de aproape 23 m din care nava centrală reprezintă 10 m, navelor laterale revenindu-le câte 7 m. Partea turnului are 30 m, iar în exterior, între cele două scări în spirală, măsoară 31 m. Incluzând şi zidurile exterioare, naosul are 26 m în lăţime şi luând în considerare şi contraforturile are în total aproximativ 30 m. Cea mai mare lăţime de la hala de intrare sudică până la contrafortul arcului de triumf (contrafortul fricii) pe latura nordică măsoară aproape 38 m; laturile exterioare ale celor două contraforturi se află la o distanţă de 35 m una faţă de cealaltă. În final, lăţimea exterioară a corului, incluzând şi contrafoturile, este de 22,5 m. Zidurile corului au o grosime de 1,20 m, cele ale naosului 1,40 m, iar ale turnului 3,40-3,60 m.

Suprafaţa totală a bisericii ocupă 2500 m², iar blocurile din care sunt construite zidurile au un volum de 9000 m³. Suprafaţa acoperişului bisericii măsoară aproximativ 4500 m². Biserica Neagră se află la 589 m deasupra nivelului marii.

Gernot Nussbächer

Grundriss der Schwarzen Kirche

Statuen an den Chorstrebepfeilern

Der Chor von außen

Statuen an den Chorstrebepfeilern

Fialen der Strebepfeiler

Statuen an den Chorstrebepfeilern

Apostel Jakobus

Statuen an den Chorstrebepfeilern

Jesus

Statuen an den Chorstrebepfeilern

Heilige Katharina von Alexandrien

Die Südfassade

Die fünf Portale

Das Westportal (Haupteingang)

Die fünf Portale

Das Beichttor

Die fünf Portale

Das Südportal

Die fünf Portale

Die Goldene Pforte

Die fünf Portale

Das Opfertor