Biserica Neagră din Braşov

Istoric

Serviciul diaconic are o lungă tradiție în Brașov. Ajutorul acordat persoanelor nevoiașe reprezintă o latură importantă a activității lăcașurilor de cult, în special în cadrul Bisericii Protestante.

Două case de diaconese au fost fondate în Brașov, între cele două Războaie Mondiale. Femeile celibatare s-au dedicat ajutării bolnavilor, orfanilor, persoanelor în vârstă, a celor singuri, precum și a altor oameni nevoiași. Acestea și-au pus amprenta asupra peisajului urban și a spitalelor din Brașov până în anii ’80 ai secolului trecut.

În timpul dictaturii comuniste, activitatea de sprijinire a persoanelor în nevoie a fost organizată în cadrul comunităților protestante ale orașului. Medicamentele, hainele second-hand și alte lucruri utile au fost de mare ajutor pentru mulți oameni.

Chiar și după Revoluția din 1989, munca în slujba oamenilor nevoiași și singuri din zona orașului nu a fost întreruptă. Inițial, a fost continuată în numele Bisericii Evanghelice din România, iar mai târziu, din anul 2008, a fost din nou reluată în numele parohiei evanghelice C.A. din Brașov.

Suntem bucuroși să putem oferi în continuare, la aproape 100 de ani de la prima activitate a diaconeselor din Brașov, servicii sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele în vârstă. Activitatea este asigurată deopotrivă de principalul finanțator al serviciului nostru de asistență socială, și anume parohia evanghelică C.A. cu sediul la Biserica Neagră.